Lencu remont američkog ratnog broda

Bez autora
Sep 12 2011

U riječkom brodogradilištu „Viktor Lenac“ ovih će dana započeti remont zapovjednog broda „USS Mount Whitney“ iz sastava američke Šeste flote Ratne mornarice SAD-a, koji djeluje u sklopu Američkih snaga za Europu. Hrvatska brodogradnja i hrvatski brodograditelji koji imaju veliku tradiciju i znanje iskoristiće ovu priliku. Ovaj posao u vrijednosti 6,5 milijuna eura je početak plodonosne i uspješne suradnje između Republike Hrvatske i hrvatskih brodogradilišta s jedne i Sjedinjenih Američkih Država i njihovih Oružanih snaga s druge strane. Ovo je samo jedno od brojnih područja suradnje koje Hrvatska ima s NATO savezom, te doprinos koji RH, zajedno sa ostalim članicama NATO saveza, daje u NATO operacijama, konkretno u operaciji "Unified Protector" u Libiji i KFOR na Kosovu. Upravo brodogradilište "Viktor Lenac" izabrano je na natječaju između nekoliko ponuđača u Europi zahvaljujući svom iskustvu, sposobnosti, transparentnosti i fleksibilnosti i vrijednosti ponude.

Lencu remont američkog ratnog brodaU riječkom brodogradilištu „Viktor Lenac“ ovih će dana započeti remont zapovjednog broda „USS Mount Whitney“ iz sastava američke Šeste flote Ratne mornarice SAD-a, koji djeluje u sklopu Američkih snaga za Europu.

- Siguran sam da će hrvatska brodogradnja i hrvatski brodograditelji koji imaju veliku tradiciju i znanje iskoristiti ovu priliku. Ovaj posao u vrijednosti 6,5 milijuna eura vidim kao početak plodonosne i uspješne suradnje između Republike Hrvatske i hrvatskih brodogradilišta s jedne i Sjedinjenih Američkih Država i njihovih Oružanih snaga s druge strane," izjavio je ministar obrane Davor Božinović nakon što se u ponedjeljak susreo sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva združenih snaga Napulj i zapovjednikom Mornaričkih snaga SAD-a za Europu i Afriku, admiralom Samuelom J. Locklearom.

Istaknuo je kako je ovo samo jedno od brojnih područja suradnje koje Hrvatska ima s NATO savezom, te naglasio doprinos koji RH, zajedno sa ostalim članicama NATO saveza, daje u NATO operacijama, konkretno u operaciji "Unified Protector" u Libiji i KFOR na Kosovu.

Admiral Locklear je istaknuo pak kako je upravo brodogradilište "Viktor Lenac" izabrano na natječaju između nekoliko ponuđača u Europi zahvaljujući svom iskustvu, sposobnosti, transparentnosti i fleksibilnosti i vrijednosti ponude.

- Nadam se kako će upravo ovaj posao pružiti pozitivan primjer za ostala hrvatska brodogradilišta u pružanju usluga održavanja i servisiranja američkih brodova", istaknuo je admiral Locklear. 

Inače, američki ratni brod "USS Mount Whitney" jedan je od ukupno dva zapovjedna broda ("flags ship") Američke ratne mornarice i predstavlja svojevrsni mornarički stožer na vodi. Sam brod dužine je 195 metara, širine 33 metra, gaza devet metara, razvija brzinu od 16 čvorova, a čini ga posada od 300-tinjak mornara i civila. Porinut je 1971. godine, ima autonomiju na moru od 90 dana, te također sposobnost potpore i evakuacije za 3000 osoba.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik